Bársonyos Reform

A bársonyos reformoktól tényleg nem kell félni, nem fognak fájni. A konvergencia, versenyképesség jelszava kapitalista métely, ezektől most megvédjük a népet. Red Velvet bácsi összegyűjti nektek, mitől kap erőre a magyar gazdaság. Az első három hét eredménye: -420 milliárd!

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nem-lesz-gáz-ár-e-me-lés: mínusz sok-sok milliárd

2008.05.15. 19:27 | Red Velvet | Szólj hozzá!

Júliustól újabb gázáremelésre lehet számítani, de lehet, hogy a gazdasági minisztérium átalakítása miatt nem készül el időben az erről szóló rendelet. A minisztériumban a fennakadást cáfolják, a gáz áráról viszont nem beszélnek. A GKI Energiakutatónál azt mondják, politikai okokból lehet, hogy nem fognak annyit emelni, mint amennyi a világpiaci árak miatt indokolt lenne.

Az áprilistól érvényes gázárakat éppen a népszavazás előtt kellett kihirdetni. Akkor a Magyar Energia Hivatal, amely negyedévente tesz javaslatot az árra, 13 százaléknál is magasabb emelést ajánlott. A kormány ezzel szemben mindössze 5,8 százalékot emelt. Több szakértő szerint politikai okokból, a népszavazás miatt maradt el a nagyobb drágulás – és lehet, hogy most sem kell majd sokkal többet fizetni. Ha elhúzódik a gazdasági minisztérium átalakítása, akár el is maradhat az áremelés. A gázár rendelet megalkotása Szabó Pál miniszter hatásköre, de arról, hogy lesz-e emelés, nem nyilatkoztak a tárcánál.

Emelni kellene a gáz árát, a világpiaci folyamatok miatt - ezt mondják a GKI Energiakutatónál.„A következő július 1-jével egy 15-20 százalékos áremelkedés volna indokolt, majd októberben szintén hasonló, a költségek alapján. Ezt a fajta drámai változást a kormány viszont nem valószínű, hogy bevállalja” – mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője.2009. január elsejétől azonban már nem az állam, hanem a piac határozza meg a gáz árát. A szakértő szerint ezért, ha most nem, vagy megint az indokoltnál csak kevesebbet emelnek, jövőre akár 50 százalékkal is drágulhat a gáz. (RTL Klub Híradó, 2008. május 15.)

A Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője felszólítja a kormányt, hogy ne emelje újra a gáz árát, hiszen az ország egyre mélyülő, egyre mélyebbre süllyedő válságban van - fogalmazott Soltész Miklós sajtótájékoztatón. Szavai szerint a kormány egyszerűen képtelen megvédeni az embereket, változtatni a "katasztrofális helyzeten", enyhíteni a "szociális válságon". Megjegyezte: semmi keresnivalójuk az ország élén, ezért se lépjék meg a júniusban tervezett 10-15 százalékos gázáremelést.Soltész Miklós úgy látja, a szociális válság egyre inkább begyűrűzik nem csak a családok, az idősek életébe. A képviselő elmondta, hogy a gáz ára hat év alatt 88,3 százalékkal nőtt, és a kormány kilenc alkalommal határozott a tarifa emeléséről. Utalt arra, hogy áprilisban már volt egy 5,8 százalékos mértékű lakossági gázáremelés. (MTI, 2008. május 15.)

Szakértők jelentkezését várjuk, akik megmondják, hány milliárdba kerül a világpiaci folyamatok megsunnyogása. Év elején a "nagyfogyasztók", azaz például az üzemek, munkahelyek, iskolák, kórházak és például a távfűtő művek fizették meg az árát annak, hogy a lakossági áremelésről nem mertek dönteni. Az áthárított, nagyobb összegű nagyfogyasztói áremelést természetesen megérzi a lakosság is, mert a piaci cégek továbbnyomják a költségnövekedést, az intézmények pedig vagy szintén megpróbálják behajtani vagy állami támogatásra szorulnak. A Nap Bársonyos Embere azért Soltész Miklós, aki felszólítja a kormányt, hogy állítsa meg a világpiacot. Esetleg lebombázhatnánk a kutya Oroszországot, Norvégiát és Algériát, hátha olcsóbban adják a magyarnak a gázt. Szabó Pál estében pedig megvárjuk, mit csinál, ha végre megtalálja a munkahelyét a Szalay utcában.

UPGRADE: János nevű szakértő olvasónk levele szerint a lakossági emelés elmaradása jogilag nem lehetséges, ha ettől eltekintünk, akkor évi 50 milliárd forintos kárt keletkeztet. Ha ezt a költségvetés nem tériti meg, akkor a kár a nagykereskedőnel (eON) jelentkezik, ha megtéríti, akkor az adofizetőknél. Van még egy lehetőség, amivel próbalkozni szoktak: a lakossági emelés (egy részenek) elmaradásából származó kárt az ipari fogyasztók többlet-áremelése ágan kompenzalják. Ebben az esetben a károsult a versenyszféra és közvetve a velük megrendelői/vásárlói kapcsolatban lévő lakosság. Versenysemleges állapot eléréséhez  12,4% lakossági és 9,1% nem lakossági emelésre lenne szükség július 1-től. (A különbség a  hálózathasználati díjakban még meglévő keresztfinanszírozás megszüntetéséből adódik.)

Az áremelés elhúzódása azt a külső képet keltené, hogy Magyarországon a racionális gazdasági lépéseket nem lehet megtenni. Ha most nem lépjük meg az indokolt áremelést, azt később kellene a hatósági árakba beépíteni. Tekintettel arra, hogy egyre több fogyasztó lép ki a szabadpiacra, a most az árakba be nem épített költségek miatt felhalmozódó tartozást egy szűkülő fogyasztói körre kell teríteni, tehát a hatósági árakat a jövőben még nagyobb mértékben kellene emelni.  Tekintettel arra, hogy a világpiaci árak a jövőben is várhatóan emelkedni fognak, a most elhalasztott áremelkedéssel össze fognak adódni, és még fájdalmasabb áremelést kell majd végrehajtani. (Előreláthatólag júliusban további 4-5%-os áremelés lesz indokolt).

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyosreform.blog.hu/api/trackback/id/tr82471490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: gazdaság osztogatás gázáremelés szabó pál soltész miklós
süti beállítások módosítása