Bársonyos Reform

A bársonyos reformoktól tényleg nem kell félni, nem fognak fájni. A konvergencia, versenyképesség jelszava kapitalista métely, ezektől most megvédjük a népet. Red Velvet bácsi összegyűjti nektek, mitől kap erőre a magyar gazdaság. Az első három hét eredménye: -420 milliárd!

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Átlag feletti béremelést ígérnek az ápolónőknek: -4 milliárd forint (minimum)

2008.05.16. 17:21 | Red Velvet | 3 komment

A tervek szerint a szakdolgozói fizetéseket az átlagos béremelés szintje fölé szeretnék emelni, és ezt a bérszintet tartani kívánják a következő években is - mondta az Ápolók Nemzetközi Napján Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter szerint ennek fedezetét a jövő évi költségvetés már tartalmazná. Konkrét számokat és százalékokat nem említve Székely Tamás úgy fogalmazott: "egy lényegesen magasabb emelési dinamikára gondolok, mint ami az átlagos bérnövekedés szintje". "Legfőbb célomnak tekintem, hogy helyreállítsam az egészségügybe vetett bizalmat, ami többszintű dolog, és szeretném, ha ez a bizalom együtt járna a dolgozók szakmai, erkölcsi, társadalmi és anyagi presztízsének a visszaállításával". Mint fogalmazott: csak olyan intézkedéseket kezdeményez majd, amelyek mögött szakmai, pénzügyi fedezet van, és azok "bírják" a társadalom támogatottságát. (MTI, 2008. május 16.)

Bár a Bársonyos Miniszter számokat nem közölt, mi megpróbálunk becsülni. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet adatai (http://www.eski.hu/new3/adatok/berstatisztika/negyedeves-CD/2007Q4_vez.pdf) szerint év végén 26 300 ápoló dolgozott Magyarországon átlagosan bruttó 156 ezer forintért. Ez idén 164 ezer forint körül alakul, ami a munkaadónak 221 ezer forint költséget jelent, az államnak pedig összesen 75,6 milliárd forint éves kiadást. Ha jövőre 5%-os lesz az átlagos bérnövekedés, akkor az ápolókra fordított kiadás 79,4 milliárd lenne. Tekintsük a "magasabb emelési dinamikát" alsó hangon plusz 5%-nak, amely így 83,3 milliárd forintos kiadást jelent. A többletkiadás tehát legalább 4 milliárd forint. Az elvándorlást, pályaelhagyást nem akadályozza meg, Cser Ágnesnek nem lesz elég, de néhány hónapig olyan bársonyos érzést kölcsönöz miniszternek. Volt miért kitiltani a magántőkét...

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyosreform.blog.hu/api/trackback/id/tr86472777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frida 2008.05.22. 10:40:35

Szakápolóként egyetértek az emeléssel, igaz még így is messze elmarad attól, amit Angliában kaphatok. Ez egy hangluetkeltő blog, folytatja az SZDSZ uszítását az egészségügyi dolgozók ellen.

adaniel · http://antaldaniel.blogspot.com 2008.06.04. 20:22:37

Szerintem ez egy buta tétel, kifejezetten piac ellenes logikára vallana, ha nem emelnék az átlagosnál jobban az alulfizetett alkalmazottakat. Annak a pénzbeli kára, ha egy vagyonért felszerelt kórház nem hatékonyan működik szakképzett személyzet hiányában, sokkal nagyobb, mint a béremelésé. A helyes közgazdasági költségszemlélet az alternatíva-költséget (opportunity cost) is figyelembe veszi.

Ha a posztban lévő "ökoskodást" elfogadnánk, akkor elvileg egy autógyár üzemi optimuma az 1 forintos bér volna. Mivel azonban ekkor üres volna a méregdrágán felszerelt üzemcsarnok, valójában a tulajdonos a teljes beruházás tőkeköltségét bukná folyamatosan.

Amíg vannak a kórházakban betöltetlen ápolói állások, addig a béreket növelni kell.

Red Velvet 2008.06.05. 13:58:28

Csakhogy itt nem a piac szabályoz, hanem az állam eldönti, hogy melyik csoportot tekinti alulfizetettnek, és hatékonyságtól/megtérüléstől függetlenül megadja neki, nem ésszerűségi okokból, hanem sima politikai nyomásra.
Címkék: egészségügy költségvetés béremelés székely tamás
süti beállítások módosítása