Bársonyos Reform

A bársonyos reformoktól tényleg nem kell félni, nem fognak fájni. A konvergencia, versenyképesség jelszava kapitalista métely, ezektől most megvédjük a népet. Red Velvet bácsi összegyűjti nektek, mitől kap erőre a magyar gazdaság. Az első három hét eredménye: -420 milliárd!

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Költőverseny jövőre is

2008.06.03. 10:59 | Red Velvet | 2 komment

Sehogy sem sikerül kézben tartani az állami kiadásokat, és a két éve indított kiigazítás is inkább épül a bevételek emelkedésére, mint a költségek leszorítására – ez szűrhető le a költségvetési adatokból, valamint az Állami Számvevőszék minapi tanulmányából. A készítők többek között rámutatnak: az állami bevételek olyan jól alakulnak, hogy már tavaly túllépték az eredetileg csak 2008-ra tervezett szintet, a kormány pedig immár még magasabb mértékkel számol.

Ám az adatokból az is kiderül: az idén a kiadások pontosan annyival – a GDP arányában 0,6 százalékkal – lépik túl az eredeti tervet, amennyivel több bevétel folyik be az állam kasszájába. A kabinet ugyanis eredetileg a GDP megközelítően 2 százalékával kívánta csökkenteni a költségeket, ám jelenleg már csak 1,3 százalékpontos apadásra van esély, egyebek között a nyugdíjak és a közszférában dolgozók keresetének alakulása miatt.

A kockázatokat növeli, hogy jelentős mértékű a lefaragás az önkormányzati támogatások terén, ezek az idén csaknem kétszer gyorsabban csökkennének, mint az előző két-három évben. A számvevők szerint azonban igencsak kérdéses, hogy ez a megtakarítás teljesíthető-e. Benne van a pakliban, hogy az önkormányzatok nem lesznek képesek ellensúlyozni a támogatás mérséklését, és még jobban eladósodnak.

A büdzsé egyenlege tavaly sokkal kedvezőbben alakult a tervezettnél. A GDP arányában összesen 1,5 százalékpontos javulásból azonban csak 0,2-et tett ki a kiadások csökkenése, a fennmaradó jelentős rész az adó- és járulékbevételek túlteljesülésének köszönhető. A kiadások felemésztették a büdzsébe befolyó összegeket.

Így a bevételi többletek akár jelentős reformok számára is mozgásteret teremthetnének – zárul az ÁSZ elemzése. Ilyen tekintetben nem adnak okot derűlátásra a jövő évi számok, ugyanis a várható bevételi többleteket 2009-ben is a kiadások növekedése követi. (Világgazdaság, 2008. június 3.)

A recept a következő: 1. Szedj be több pénzt, hogy még többet osztogathass! 2. Tárd szét a kezed és mondd opálos szemmel: Sajnos nem tudunk kevesebb pénzt beszedni, mert túl sok mindenre kell költenünk. Baloldali kormány nem engedi meg, hogy elvegyenek a Zembertektől. Mer' sajnos nincsen mozzzgástér. Meg térerő.

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyosreform.blog.hu/api/trackback/id/tr95501184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netuddki 2008.06.04. 09:38:38

Imponáló, ahogy a Bársonyos Úr, Mr. Velvet, olvas, konkludál , majd osztja az észt.
Az ÁSZ tanulmányt is Mr. Velvet miatt böngésztem át.

Sajnos a kritikai szenvedély elvakította. N.B. Ez sok klasszikusnál előfordult.

Az írja Velvet:

2007-ben az 1,5 százalékos javulásból (gondolom a tervezetthez képest) csak 0,2 százalékot tett ki a kiadások csökkentése.

Nos az ÁSZ tanulmány 88. oldalán látható táblázatból látható, hogy a tervezetthez képest 0,7 %pont volt a javulás és ebből 0,2% pont volt a kiadáscsökkenés.
Ez az első faktum.

A második faktum, hogy
2006-hoz képest 2 % pontos a növekmény bevételben (centralizációban, amiben az adó is benne van de nemcsak az)
és 1,6% pontos a csökkenés a kiadásban.


Ez még visszalőhető a következőképpen:
Az ÁSZ tanulmány 89. oldalán viszont 1,5 %-os a javulás. Tehát igaza van mégis Velvetnek. Talált. Csakhogy ez a pénzforgalmi és nem eredményszemléletű kimutatás, ami a folyamtok egy másik – a konvergencia program szempontjából kevésbé precíz – olvasata.

De ha ezt a bázist választjuk, akkor az is elmondható, hogy
2006-hoz képest 0,7 % pontos a növekmény a bevételben (igaz ezen belül 1,6% pontos az adó növekmény, és az egyéb bevétel csökkent )
de eközben a kiadások 3,1 % ponttal csökkentek. Továbbá a 2008. évi terv 0,1 százalékos bevétel és 0,8 %-os kiadáscsökkentéssel számol. (De itt Mr. Velvettel aggódhatunk a nagyobb infláció és alacsonyabb növekedés szorításától függetlenül a felpuhulás miatt).

Konklúzió: Ne becsüljük le azért azt, amiért megdolgoztunk. A kormány bírálható, hogy a nem kis részt inflációs pluszpénzt az év vége felé időnként szórta, miközben más kiadási területeken a tervezettnél nagyobb reálérték csökkenés feszültségeket gerjesztett. Túlhűtötték a gazdaságot, majd szórtak rá egy kis porcukrot.
Másfelől viszont nehéz, de inkább lehetetlen 9% fölötti hiányt orvosolni pusztán kiadáscsökkentésből és hasonlóan nehéz a tervhez képest alacsonyabb növekedés mellett a GDP arányos kiadást csökkenteni (mert az jobban húsba vág mint növekedés esetén, amikor akár a reálértékben növekvő kiadások is kisebb GDP arányt eredményeznek).

Slim Panatella 2008.06.04. 11:41:56

A konvergencia programunk valahogy úgy néz ki, hogy adott egy futó akinek a hátára ráraktak egy hátizsákot tele kövekkel. Mivel kidőlt a sorból, jött Dr. Konvergencia és kiszedett néhány követ a hátizsákból plusz adott még egy szteroidinjekciót. Lehet, hogy ezzel egy darabig tovább tud futni, de hosszú távon ismét jön a végkimerülés.
Címkék: gazdaság reform költségvetés osztogatás
süti beállítások módosítása