Bársonyos Reform

A bársonyos reformoktól tényleg nem kell félni, nem fognak fájni. A konvergencia, versenyképesség jelszava kapitalista métely, ezektől most megvédjük a népet. Red Velvet bácsi összegyűjti nektek, mitől kap erőre a magyar gazdaság. Az első három hét eredménye: -420 milliárd!

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Újra szabad a korlátlan gyógyszerfelírás: -3 milliárd (de inkább több)

2008.06.10. 13:31 | Red Velvet | Szólj hozzá!

Várhatóan nem léptetik életbe azt a jogszabályt, amely pénzbüntetéssel sújtja azokat az orvosokat, akik az országos átlag felett írnak fel gyógyszereket. A szakmai szervezetek tiltakoznak ellene, és valószínű, hogy a mostani politikai közegben új változat készül, amiben már szó sincsen szankcionálásról.

A rendelet lényege, hogy ha egy orvos az országos átlag felett ír fel gyógyszert (egészen pontosan, ha az átlagtól több mint 15 százalékban eltér), akkor az OEP a finanszírozás egy részének megvonásával büntetné a doktort. Az intézkedés nem titkolt szándéka korábban az volt, hogy a doktoroknak ne álljon érdekében szorosabb kapcsolatot ápolnia a gyógyszercégekkel. 

A "minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről" szóló kormányrendeletet már számtalanszor módosították. Az orvosokat most még csak tájékoztatja az OEP arról, hogy különböző gyógyszercsoportokra lebontva mennyi készítményt írnak fel egy hónapban, és a doktorok a levélből azt is megtudják, mennyire térnek így el az országos átlagtól. A legutolsó módosítás szerint viszont július 1-től már büntetnék is őket az eltérésekért. A határidő már így is kitolódott, nem nehéz kitalálni, hogy ez az intézkedés igencsak fájna az orvosoknak, így a szakmai szervezetek gyakorlatilag egy emberként tiltakoznak ellene. Egy ellenzéki informátorunk szerint "minden bizonnyal a kisebbségben lévő kormány nem akar egy újabb országos tiltakozást a nyakába kapni, úgyhogy borítékolható, hogy újra kitolják a határidőt." 

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az "országos átlag" kiszámítása az egyik kulcskérdés. Ahogyan egy háziorvos fogalmaz: nem hiszi, hogy valaha büntetik majd őket, "a rendelet szerint ugyanis szakorvosi javaslatra lehet drágább készítményt felírni, ha cinikusan akarnék fogalmazni, mondhatnám, hogy ha ez kell, a szakorvos majd ezt fogja javasolni." Schvarz Tibor szocialista egészségpolitikus viszont lapunknak azt mondta: szakmapolitikai egyeztetésen van egy újabb változat, amely hamarosan hatályba léphet a régi helyett. Az új változatban viszont nincsen már szó szankcionálásról, csupán ellenőrzésről és figyelmeztetésről.  (Hírszerző, 2008. június 10.)

A gyógyszerekre kifizetett társadalombiztosítási hozzájárulás 292 milliárd forint. (Ezt a 2006-os 362 milliárdról nyomták le.) Ha a lazítás csak 1%-kal dobja meg a gyógyszerkiadásokat, már az is 3 milliárd forint mínuszt jelent. De az 1%-ot úgy túl fogjuk teljesíteni, mint Pióker Ignác a munkaversenyt. Red Velvet bácsi ismer olyan ún. PR-ügynökséget, amelynek csak orvosok egzotikus nyaralóhelyekre történő szakmai utaztatásából éves szinten 100 millió forintos bevétele van. A megrendelők természetesen gyógyszergyártók, akik egy Balin megrendezett rideg konferencián szakmailag meggyőzik a lelkes orvoskat néhány új, de drága gyógyszer gyakori felírásának elkerülhetetelen szükségszerűségéről. Nem is volt szép dolog, hogy a gonosz állam bele akarta ütni az orrát egy ennyire szakmai dologba. Most már nem is fogja. A magyarok pedig véletlenül szednek sokkal több gyógyszert mint az uniós átlag és kétszer annyit, mint a kelet-európaiak. így alakult történelmileg, és a történelmi hagyományokat nem bántjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyosreform.blog.hu/api/trackback/id/tr67512902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: reform gyógyszer egészségügy schvarz
süti beállítások módosítása