Bársonyos Reform

A bársonyos reformoktól tényleg nem kell félni, nem fognak fájni. A konvergencia, versenyképesség jelszava kapitalista métely, ezektől most megvédjük a népet. Red Velvet bácsi összegyűjti nektek, mitől kap erőre a magyar gazdaság. Az első három hét eredménye: -420 milliárd!

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Bársonyos kisantant a Vas utca körül

2008.05.30. 13:56 | Red Velvet | Szólj hozzá!

Amennyiben a jelenlegi nyugdíjemelési rendszer helyett az Orbán Viktor által felvázolt, inflációt követő nyugdíjemelés lépne életbe, 2009-ben 2.132 forint lenne a nyugdíjasok havi vesztesége - közölte az MSZP Pest megyei nyugdíjas tagozatának elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Körösfői László elmondta: a számítások szerint a Gyurcsány-kormány alatt várható emelésnek megfelelően - a 82 ezer forintos átlagnyugdíjat alapul véve - a nyugdíjak 2009-ben összességében 5.084 forinttal, 87 084 forintra emelkednek. Ugyanez az Orbán Viktor által zárt körben elmondottak alapján 2.952 forint lenne, ami 84.952 forintot tesz ki, vagyis 2132 forinttal rövidülnének meg havonta a nyugdíjasok.
A politikus emlékeztetett rá, hogy 1998 és 2002 között a Fidesz-kormány önkényesen megváltoztatta a nyugdíjtörvény szabályait, és 50 milliárddal kisebb nyugdíjemelést hajtott végre, mint a törvény eredeti előírása szerint járt volna. Ezzel minden nyugdíjas zsebéből 19 ezer forintot vett ki a Fidesz. Körösfői László a kiszivárgott Orbán-beszéd kapcsán a pártelnök stílusát bírálva kijelentette: nem lehet európai államférfi, aki "a jelenlegi kormányfőt hülyének és idiótának nevezi". (Népszava, 2008. május 30.)

Több Szabad Nép-idézetre nincs is szükség, mára mindenki kívülről tudja, mit mondott a Nemzet Színésze számos hivatásos véleményvezérnek a színművészeti főiskolán. A bársonyos hírmagyarázat lényegében ugyanúgy reagált jobb- és baloldalon: a nyugdíjasoktól elvenni és az infrastruktúra-fejlesztést leállítani csúnya dolog, Orbán pont ezt / pont nem ezt mondta, tehát egy patás ördög / gáncstalan szent. A liberális és/vagy konzervatív kevesek pedig nem is tudják, hogy most akkor sírni vagy örvendezni kéne az orbáni üzeneten.
Jó hír, hogy Orbán szakítani készül a kádári gazdaságpolitikával (legalábbis azt szeretné, ha a gazdasági elit ezt hinné), de aggasztó, hogy ehhez a legegyszerűbb és legkevésbé hatékony megoldást javasolja. A minden valószínűség szerint következő miniszterelnök először beszél konkrétan arról, hogy jelentős állami kiadás-csökkentésre van szükség, ennek örülhetünk. Az viszont nem jó hír, ha elsősorban az infrastruktúra-fejlesztésen spórolnánk. Egyrészt mert az csak egyszeri kiadáscsökkenést jelentene, másrészt mert gazdaságélénkítő szerepe van, harmadrészt pedig jelentős uniós támogatást kockáztat. Egyetlen felelős kormány sem úszhatja meg viszont, hogy a működési kiadásokon spóroljon, és alanyi jogú helyett rászorultsági alapúvá tegye a szociális támogatásokat. A nyugdíjak befagyasztása szükséges, de nem elégséges lépés, differenciálás nélkül, pedig egyszerű fűnyírózás, ami arra jó, hogy ciklus végén legyen mit újra pénzzel öntözni. A Szíjjártó-Nyakó tengely reakciói azonban megnyugodhatunk: bárki is jön, nincs veszélyben a Bársonyos Reform.

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyosreform.blog.hu/api/trackback/id/tr65495023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: orbán fejlesztés költségvetés nyugdíjemelés
süti beállítások módosítása