Bársonyos Reform

A bársonyos reformoktól tényleg nem kell félni, nem fognak fájni. A konvergencia, versenyképesség jelszava kapitalista métely, ezektől most megvédjük a népet. Red Velvet bácsi összegyűjti nektek, mitől kap erőre a magyar gazdaság. Az első három hét eredménye: -420 milliárd!

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A patikaliberalizációs törvényt is visszavonnák

2008.05.18. 00:11 | Red Velvet | Szólj hozzá!

Minisztersége alatt csak olyan javasolatokat fog előterjeszteni Székely Tamás egészségügyi miniszter, amelyek mögött konszenzus van az egészségügyi szakmai képviseletekkel - jelentette ki a tárcavezető a Magyar Gyógyszerész Kamara szombati küldöttgyűlésén. Székely Tamás a Magyar Gyógyszerész Kamara szombati küldöttgyűlésén konszenzuskereső politikát ígért. A patikaliberalizációs törvényt úgy módosítaná, hogy az a hátrányos területek ellátásának javítását segítse.

Székely Tamás elismerte: a patikaliberalizáció nem érte el teljesen a célját, hiszen nem a kistelepüléseken, hanem a nagyvárosokban nyíltak újabb gyógyszertárak. A miniszter hozzátette: a 240 újonnan nyílt patikából csak kettő vállalta a 24 órás nyitvatartást, a többségük ehelyett az internetes vásárlás lehetőségének biztosítását vállalta. Székely Tamás bejelentette: felkérte az országos tisztifőorvost, hogy ellenőrizze az újonnan nyílt patikák vállalásait. 

Székely Tamás elmondta azt is: a gyógyszerek árrésrendeletének bármilyen módosítására nyitott. Akár egy olyan angol mintára bevezetett rendszert is el tudna fogadni, amely meghatározza egy termék támogatásának a mértékét, valamint a vevők álltal fizetett árát is, a többit pedig a piac szabályozná. (Hírszerző, 2008. május 17.)

UPGRADE: Megnyílt az első éjjel-nappali gyógyszertár Budapesten a Keleti Pályaudvarnál. A patikában éjszaka sem kell ügyeleti díjat fizetni és egy orvos is segíti a beteget a megfelelő gyógyszerrel vagy továbbirányítja a megfelelő helyre. Bár Budapesten több ügyeletes gyógyszertár is van, a különbség az, hogy az éjjel-nappali patikában nem kell ügyeleti díjat fizetni és mindig nyitva van. Az ügyeletes gyógyszertárak ráadásul több helyen váltásban működnek, így a beteg nem mindig tudja, melyik van nyitva éppen. Az éjjel-nappali patikában három műszakban dolgoznak a gyógyszerészek és egy orvos is. Az orvos feladata, hogy tanácsot adjon az odaérkező betegnek. Ha valaki például csak azért nem juthat jól bevált fejfájás-csillapítójához, mert az időközben receptköteles lett, a helyszínen az orvos fel is írhatja a gyógyszert. Ha súlyosabb esetről van szó, az orvos feladata, hogy a beteget a megfelelő helyre irányítsa. A 24 órán át nyitva tartó patikába éjjel is be lehet menni, nem ablakon keresztül szolgálják ki a vásárlókat, akiknek így nem kell az utcán várakozniuk. (Index, 2008. május 21.)

Az egészségügyi reform egyetlen olyan lépése, amelyet a lakosság nagy része is elfogadott a patikaliberalizációs törvény. Volt. A patikusok persze nem szeretik, ha a piac dönti el melyik gyógyszertár szolgátlatásait választják az emberek, sokkal jobb, ha az állam mondja meg, hol lehet patika és mikor kell nyitva tartania. A bársonyos reform tömör filozófiája is Székelyhez kötődik: "A miniszter azt ígéri, hogy egyetlen jogszabály elfogadását sem fogja siettetni" (Figyelő, 2008 május 15.)

A legszebb az az érvelés, hogy a patikaliberalizáció nem hozta meg az eredményét, mert a kistelepüléseken nem nőtt a patikák száma. Egyrészt az új patikák 80 százaléka vidéken nyílt. Persze városokban, de hát hol nyílna? Másrészt, a legszebb bársonymagyar hagyománynál vagyunk, a dögöljön meg a szomszéd tehene mintájára: ha egy intézkedés nem old meg minden problémát, csak valamennyit, akkor inkább ne is csináljuk, még akkor sem, ha ezzel sem oldódik meg a problémák azon része sem. Javasoljuk a rendszer továbbgondolását: ha a faluszélen nem nyílik hipermarket, akkor a városokban se legyen! A Baross téri patikát pedig azonnal felpakolni a szárnyvonalra és irány Csongrádbokros-tanya!

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyosreform.blog.hu/api/trackback/id/tr78474770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: reform egészségügy osztogatás székely tamás gyógyszerész
süti beállítások módosítása