Bársonyos Reform

A bársonyos reformoktól tényleg nem kell félni, nem fognak fájni. A konvergencia, versenyképesség jelszava kapitalista métely, ezektől most megvédjük a népet. Red Velvet bácsi összegyűjti nektek, mitől kap erőre a magyar gazdaság. Az első három hét eredménye: -420 milliárd!

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Még egy kis Svájc

2008.06.05. 19:34 | Red Velvet | 1 komment

A kormány letette a garast a svájci indexálás mellett – nyilatkozta Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára. Mint mondta, az eddigi statisztikák igazolják ennek a módszernek a kedvező voltát, hiszen az elmúlt években az inflációt meghaladó mértékben nőttek a nyugdíjak.

Szakemberek és kutatók szerint azonban csak akkor válhat hosszú távon is finanszírozhatóvá a magyar nyugdíjrendszer, ha a kormány minél hamarabb további szigorításokat vezetne be, és szükség lehet a nyugdíjak emelésére vonatkozó számítások módosítására is. A nyugdíjvitának a napokban a Fidesz elnökének azon, nem a nyilvánosságnak szánt kijelentése is újabb löketet adott, miszerint a jövőben csak az infláció mértékével kellene emelni az időskori járandóságokat.

Magyarországon 1998 óta a svájci indexálás módszerével határozzák meg a nyugdíjnövelés mértékét. Vagyis a járandóságokat felerészt az infláció, felerészt pedig a nettó béremelkedés alapján számítják ki. Ha tehát az idén 6,3 százalék lesz a pénzromlás üteme – ahogy az a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzésében szerepel – és 8 százalék a nettó bérnövekedés, akkor az időskori járandóságok 7,15 százalékkal nőnek. A kormány májusban már 6,1 százalékkal emelte a nyugdíjakat. Ha azonban a béremelkedés a tervek felett alakul, az idősek akár további egy százalékpontos növekedésben is reménykedhetnek. Ezzel szemben az inflációkövető emelés mértéke csupán 6,3 százalék lenne.

Az indexálás felülvizsgálata nem oldaná meg egy csapásra a magyar nyugdíjrendszer összes dilemmáját, ám már egy 1 százalékpontos lassulás a járandóságok emelkedésében több tízmilliárd forintos megtakarítással érne fel. Bár ez a nyugdíjkassza 2900 milliárd forint felé közelítő éves keretéhez képest nem számottevő tétel, ám egy lassú pályamódosítás elejét jelezheti. (Világgazdaság, 2008. június 5.)

Itt persze nem manifeszt ellenreformról, hanem egy tíz éve bevezetett bársonyosság megtartásáról van szó, ezért - híres tolreanciák mián - be sem árazzuk. A svájci indexálás körül Horn Gyula szelleme kering, még maga a patás ördög, sőt Viktor sem mert eddig hozzányúlni. Most épp Feri védi a testével, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége pedig még reklámkampányt is fizetett a szent ügyért, nyilván a tagdíjakból. Ne felejtsük: a 2010 utáni években lehet számítani a Ratkó-korszakban születettek nyugdíjba vonulására, ez komoly tehertétel lesz az amúgy is költségvetési kiegészítésekre szoruló nyugdíjalapnak. De hát, főjjön emiatt a következő kabinet feje. Mi, bársonyosok már bátran letettük a garast.  

A bejegyzés trackback címe:

https://barsonyosreform.blog.hu/api/trackback/id/tr7505628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Címkék: orbán horn gyula osztogatás közteherviselés nyugdíjemelés
süti beállítások módosítása